Het is december!

De maand van Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw. En dat alles binnen 31 dagen…
Voor veel mensen voelt deze maand (in een Corona vrij tijdperk) als ’the most wonderful time of the year’, waarbij niets teveel is.
Maar voor veel kinderen geldt dit niet… Voor veel kinderen is dit alles juist wel te veel. De (hoog)gevoelige kinderen ervaren in al hun zintuigen heel veel prikkels, voornamelijk de Goedheiligman brengt veel onrust met zich mee.

Kinderen zien erg veel: in de supermarkt, op school, op straat en op televisie. Alles wordt versierd met vrolijke kleurtjes en veel lichtjes. En dan komen er ook nog pieten bij, die gooien met allerlei dingen en maken onverwachte bewegingen.
Ook horen kinderen in deze maand erg veel. De pieten praten druk en luid, er worden allerlei liedjes gezongen en als je door de winkelstraat loopt, hoor je weer allerlei liedjes door de speakers… Maar ook bij vriendjes thuis, bij opa en oma en op heel veel andere plekken waar je bent, gaat het erover…
In de maand december ruiken en proeven kinderen ook erg veel. Natuurlijk al het lekkers dat bij Sinterklaas hoort, maar wat denk je van de geur van de kaarsen die aangestoken worden of van de dennenboom. Tijdens Kerst proeven we allerlei gerechten die zogenaamd ‘heel speciaal zijn’…
En dan het voelen. Dat is voor veel kinderen misschien nog wel het lastigst. Je voelt spanning bij alle kinderen om je heen, misschien zelfs wel bij papa en mama. Zij hebben het in deze maand ook extra druk. Deze maand is erg leuk en ook spannend, misschien zelfs wel een beetje té spannend. Dan is het niet meer leuk.

Wat kan je als ouder doen?

Zorg voor rust en ontspanning. Bouw een rustmomentje in voor of na een ‘drukke’ ervaring. Dat geldt al voor een bezoekje aan een winkelstraat. Laat je kind even bijkomen als jullie thuiskomen. Beperk afspraakjes bij vriendjes en vriendinnetjes in deze tijd. Zorg dat je goed weet waar je kind van ontspant en maak hier tijd voor.
Deze rust en ontspanning geldt niet alleen voor je kind, maar ook voor jou, als ouder. In deze tijd zit je agenda vaak bomvol, maar houd je eigen spanning ook in de gaten. Laat de dingen die je achterwege kunt laten deze maand achterwege. Juist als je het druk hebt als ouder, is het belangrijk om te letten op je eigen ontspanning. Kan je nog genieten van kleine dingen? Slaap je voldoende? Zit je adem laag? Als jij als ouder je gestresst voelt voorafgaand of tijdens de feestdagen, is dit voor een (hoog)gevoelig kind een extra belasting. Zorg als ouder voor rust, vindt deze terug en je kind ziet en voelt dit. Hiermee stel je je kind gerust.

Zorg voor duidelijkheid en biedt structuur. Je kind moet in deze periode weten waar hij aan toe is. Wanneer mag hij zijn schoen zetten en wanneer niet? Maak dit bijvoorbeeld duidelijk met behulp van pictogrammen of een agenda. Laat je kind weten waar jullie Sinterklaas, kerst en de jaarwisseling gaan vieren en vertel wie daarbij aanwezig zijn. Vertel wanneer je kind even bij kan komen, thuis.

Zorg ervoor dat er ruimte is voor gevoelens. Er zijn kinderen die Sinterklaas, de pieten en/of de kerstman spannend en eng vinden. Erken dit gevoel. Het gevoel mag er zijn. Alle bovengenoemde prikkels zijn overweldigend voor alle kinderen en zeker voor (hoog)gevoelige kinderen. Stel je zoon/dochter gerust door te zeggen dat jij er voor hen bent.

——-

Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen.

Heb je nog vragen na het lezen van dit bericht? Neem gerust contact met me op.