‘Ik ben 9’ specialisme

Als kindercoach werk ik veel met kinderen in de leeftijd van 8-11 en daarom heb ik me laten specialiseren in de negenjaarsfase. Een fase waarin meidenvenijn speelt, jongens die stoer doen, heftige emoties en verdriet, angstige gedachten en ook onzekerheid.

Je kind maakt in deze fase een overstap naar de magische fase, naar de ‘grote mensen wereld’, waarbij het belangrijk is wat anderen van je vinden, maar waar ook je eigen mening een stuk belangrijker wordt. Een hele omschakeling voor een kind, de wereld waarin hij leeft wordt in eens groter en er komen meer prikkels en informatie op hem af. Je kind wordt zich bewust van zijn eigen IK en krijgt dus ook besef van alles wat er om hem heen gebeurd. Dit kan best overweldigend en heftig zijn…

Je kunt merken dat je kind meer kritische en diepzinnige vragen gaat stellen, maar ook dat vriendschappen veranderen en er kan groepsvorming ontstaan, de druk om erbij te horen neemt toe. Je kind komt meer los te staan van jou als ouder, meningen van anderen zoals vrienden en of de juf/meester krijgt meer waarde.
Misschien zegt je zoon/dochter ook wel eens: ‘Mam, doe niet zo gek!’ of ‘Ik ben al 9 hoor!’ Ook uitspraken als ‘Niemand begrijpt mij.’ en ‘Waarom doen anderen zo gemeen?’ komen veel voor in deze fase…
Ook het gedrag van je kind kan opeens erg veranderen, meer boze buien, opstandiger gedrag en/of een grote mond. Voor zowel kinderen, als ouders kan dit dus een vrij heftige fase zijn. En voor ons als opvoeders ligt hierin de belangrijke taak om onze kinderen hierin te ondersteunen en dit in goede banen te leiden.

Toch is er ook maar weinig bekend over deze negenjaarsfase. Deze fase vindt meestal plaats in de periode van 8 tot 11 jaar. Ouders denken wel eens dat hun kind al vroeg aan de puberteit begint, maar niets is minder waar. Een kind van 9 zit in zijn eigen fase horend bij deze leeftijd. Ieder kind beleeft het op zijn EIGEN manier. De een fladdert zo door deze fase heen en de ander heeft het wat pittiger…

Workshop ‘Ik ben 9’

Om ouders meer informatie te geven, wegwijs te maken en te ontdekken welke behoeften er achter deze uitspraken en het gedrag zitten, geef ik workshops aan ouders. Tijdens deze interactieve workshop krijg je als ouder meer inzicht waar deze emoties vandaan komen en hoe je je kind het beste kunt ondersteunen en kunt bieden wat hij/zij nodig heeft op dat moment.

Als je de workshop ‘Ik ben 9’ hebt afgerond dan heb je als ouder ervaren hoe je het anders zou kunnen doen. Door een combinatie van inspiratie, uitleg en oefenen heb jij geleerd hoe je jouw 9-jarige kan steunen in alle nieuwe emoties die hij ervaart. Zodat hij er met rust en vertrouwen doorheen kan in plaats met een hoop strijd. Met jou en/of met zichzelf. Want eigenlijk willen jullie rust, onder andere in het hoofd van het 9-jarige kind en dat hij zich lekker in zijn lijf voelt. Zodat hij vanuit zelfvertrouwen en positiviteit vriendschappen heeft, met verandering kan dealen, eigen keuzes maakt, kan zorgen dat er naar hem geluisterd wordt. Kortom: dat ie gelukkig is.

Voor wie: ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd van 8-11 jaar.
Duur van de workshop: 2 uur
Kosten: €25 (pilotprijs)

Klik op deze link om te ontdekken of er binnenkort nog een workshop gepland staat!